Det Bløde Rums tale på Kvindernes Internationale Kampdag, 8. marts 2019
Feministisk Takeover!

Jeg er Ali. Jeg er queer på flere måder. Jeg er non-binær, panseksuel og poliamourøs. Som så mange andre, har jeg været udsat for seksuelle overgreb. Derfor har jeg været med til at starte Det Bløde Rum. Det Bløde Rum er en gratis støttegruppe for personer, som har været udsat for seksuelle overgreb og deres pårørende.

Jeg siger personer, fordi det er det vi. Alt for tit bliver vi reduceret til statistikker. Vi er personer med forskellige baggrunde og dagligdage. Vi er personer af forskellige køn, seksualiteter og overbevisninger.

Der har længe været brug for et space i København hvor man kan komme og tale om de hårde ting man har oplevet, og få betingelsesløs support fra folk med lignende oplevelser - Det er derfor vi har startet Det Bløde Rum.
Det er forfærdeligt at vi lever i et samfund, hvor vi ikke kan vide os sikre på at gå igennem livet, uden at få alvorlige ar på sjælen.

Vi går igennem livet med et lavt selvværd, depression og angst som følge af traumer. Men ikke nok med det. Samtidig skal vi også leve med den skyld der næsten altid følger med - For det er det omverdenen pådutter os!

- Havde du ikke en nedringet trøje på?
- Det var dig der lagde op til personen, til at starte med!
- I har jo hooket op før!

Det er den slags replikker man bliver udsat for. De sætter sig fast i ens hoved, og så det bliver til ens virkelighed. Man tror at man selv var ude om det, og at det faktisk er det man har fortjent!
Det kan i forvejen være svært at bede om hjælp i et samfund der prædiker selvstændighed. Skyld kan få os til at tænke at vi ikke har ret til hjælp. Det er vejen til desperation og det der er værre.

Men hvad kan vi gøre? Hvordan kan vi undgå skyld og overgreb? Og vis ansvar er det? Det er selvfølgelig vores allesammens ansvar, men du kan starte med dig selv. Spørg ind til andres grænser, undersøg dine egne grænser og snak om dem. Ved at sætte ord på dem er du med til at normalisere respekten af grænser og samtykke, og du skaber en kultur hvor samtykke er sejt og ikke besværligt.

Spørg om din ven vil have et kram når I siger 'hej' til hinanden. Spørg din partner om det du gør føles okay. Lad være med at lave en masse antagelser om andre folks grænser. Bare spørg! Så simpelt er det!

Hvis man oplever at andre bliver udsat for noget, så er det vores allesammens ansvar at sørge for at træde ind i problematiske situationer og hjælpe. Hvis du er i tvivl om nogen er okay med det der foregår, så spørg! Brug dine ord!

Hvis der ikke er givet samtykke, er det overgreb! Det står ikke til diskussion!!

Samtykke behøver ikke have en negativ klang. Samtykke kan også handle om, hvad man har lyst til. Nogle siger at det er kikset at spørge andre om de vil kysse. Men så prøv at overveje, hvor kikset det er at overskride nogens grænser, ved at kysse dem, uden at de har lyst til det!
I virkeligheden er der mange der synes at det er vildt rart, eller måske ligefrem sexet, at få at vide af en anden hvad man har lyst til at der skal ske.

Jeg er træt af den normative opfattelse og retorik samfundet og systemet opretholder i forhold til overgreb!
Jeg er træt af at systemet marginaliserer dem der har mest brug for os.
Jeg er træt af at leve i et samfund der ikke prioriterer mennesket.

Det er ikke kun kvinder der bliver udsat for overgreb og vi bliver nødt til komme ud af den måde at tænke på. Det kan ske for os allesammen.

Selvom systemet kun anerkender synlige mærker på vold, som værende vold, så er det ikke virkeligheden! Jeg er træt af, at vores ar og blå mærker på sjælen bliver nedgraderet og udelukket fra statistikkerne!
Det går op for mange af os i Det Bløde Rum hvor mange slags overgreb der faktisk findes, og dermed også hvor mange forskellige overgreb vi selv har været udsat for - oveni dem vi i forvejen kæmper med!

Grunden til jeg står her i dag, er for at opfordre jer til følgende:
Hvis der er noget I synes er vigtigt: Tal om det!
Hvis der er noget der optager jer: Dan netværk!
Hvis der er noget der mangler: Organiser jer!

Jeg er træt af at vente på revolutionen! Vi er nødt til selv at skabe de rum, som vi har brug for! Og vi er nødt til at gøre det NU! Vi har allerede mistet alt for mange, og vi skal ikke miste flere! Der er noget der er værd at kæmpe for!

TAK.

Download talen her